Probabil ca primul lucru care ne vine multora in minte, cand auzim "regim alimentar", sunt kilogramele de care ne putem lipsi pentru a creste forta. Scopul acestui articol este sa prezinte cativa din nutrientii ( si alimente in care se gasesc acestia) cu efecte benefice asupra articulatiilor si a pielii, nutrienti care ar trebui sa nu lipseasca din regimul alimentar al oricarui catarator.
Cunoscuta mai ales pentru efectele asupra vederii, are un rol esential in functionarea corecta a celulelor epiteliale si este foarte importanta pentru pastrarea intacta a tesutului epitelial.
Surse: (procentul din DZR pentru 100g)
Ficat (722% ), morcovi (93%), unt(76%), spanac(52%), dovleac(41%)
Cea mai cunoscuta vitamina, este necesara la producerea de colagen in țesutul conjunctiv (parte structurala a articulatiilor) . Fibrele de colagen sunt omniprezente in intreg organismul, asigurandu-i acestuia o structura stabila, dar flexibila. Vitamina C blocheaza procesele oxidative care au loc in bolile inflamatorii cronice.
Surse: (procentul din DZR pentru 100g)
Catina (2500%), macese(2000%), coacaze(200%), ardei iute(244%), partrunjel(130%), kiwi (90%), brocoli(90%), portocala (50%)
Este alaturi de vitamina C un antioxidant foarte important si are efecte benefice asupra pielii
Surse:(procentul din DZR pentru 100g)
Ulei de floarea soarelui (273%), migdale – alune de padure(100%-173%), spanac – nap (10%- 23%)
Este un precursor al unor mucopolizaharide, substante majoritare in structura articulatiilor. Glucozamina poate ajuta in prevenirea lezarii cartilajelor articulare si in combaterea artritei. Desi nu stiu cum pot fi utilizate voi enumera si cateva din sursele naturale de glucozamina: exoschelet creveti, exoschelet homar, exoschelet crab.
Are un rol important in structura cartilajelor articulare si asigura rezistenta acestora mai ales la compresie. Sursele naturale, la fel ca si la glucozamina nu cred ca pot fi utilizate direct, sunt: cartilajul de rechin si de vita.
Acizi grasi Omega 3 au efect antiinflamator la nivelul articulatiilor . Sursele naturale cele mai importante sunt reprezentate de specii de pesti oceanici : hering, sardine, somon, ton, peste spada, cod.
Inflamatia este raspunsul natural al organismului la o leziune sau stimuli iritanti. Pe termen scurt inflamatia indeparteaza stimulii iritanti si initiaza procesul de vindecare, dar daca inflamatia se prelungeste, zona respectiva devine vulnerabila la actiunea radicalilor liberi, responsabili pentru o reactie chimica care distruge in continurare celulele.
Alimente cu actiune benefica asupra inflamatiilor:
Caperele, leusteanul, merele si ceapa rosie contin quercetina , o flavonoida cu efecte antiinflamatoare
Ghimbirul are un efect asemanator cu antiinflamatoarele non-steroidiene , fiind un inhibitor al enzimei COX-2
Ananasul contine Bromelaina care are efecte antiinflamatoare.
Alaturi de aceste alimente mai pot fi enumerate si bananele care sunt o sursa importanta de mangan (ajuta in producerea cartilajului) si magneziu.
Fructele si legumele enumerate, pentru a nu pierde din continutul de nutrienti, trebuie consumate fara a fi preparate termic, cea mai usoara metoda fiind prepararea de sucuri naturale.